De aandelenmarkt is “een gekkenhuis”, nu de waarderingen van aandelen in de VS richting de hoogste niveaus in decennia bewegen. Dat stelde beursstrateeg Barry Bannister van zakenbank Stife donderdag in een nieuw rapport.

Woensdag bereikten Amerikaanse beurzen nieuwe recordhoogten, na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De Dow Jones-index steeg meer dan 1.500 punten en de Nasdaq Composite index steeg bijna 3 procent.

Bannister stelt dat de huidige marktwaarderingen een ongelooflijk optimistisch scenario inprijzen, dat zou kunnen leiden tot teleurstelling voor beleggers.

“Zelfs als we rekening houden met het beste scenario van een zachte landing van de economie in de VS, een potentiële stijging van de Amerikaanse overheidsuitgaven, een fiscaal stimuleringspakket van China, is de S&P 500-index in een manie beland, die in de buurt komt van de hoogste waardering in drie generaties”, aldus Bannister.

Eindejaarsrally in 2024, maar terugval van aandelenmarkt in 2025

Bannister verwacht dat de S&P 500-index op korte termijn tot iets boven de 6.000 punten stijgt. Een dergelijke beweging zou resulteren in waarderingen die het hoogste niveau in 80 jaar bereiken, als je kijkt naar de voor de inflatie gecorrigeerde gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar van de S&P 500. “Het winstrendement van de index ligt in de buurt van de 3 procent, het laagste niveau voor de gehele periode na de Tweede Wereldoorlog."

Volgens Bannister suggereert de extreme overwaardering dat, zelfs als de S&P 500 op korte termijn een paar procentpunt stijgt tot boven de 6.000 punten, de index binnen een jaar een daling van 1.000 punten voor de kiezen kan krijgen.

“Als de S&P 500-index eerder manies volgt, dendert hij voor het eind van het jaar door tot boven de 6.000 punten en zakt dan terug naar een meer reëel niveau van 5.250 punten begin 2026", aldus Bannister. Donderdag sloot de brede Amerikaanse index op 5.973 punten.

Bannister denkt dat het huidige beurssentiment het punt nadert dat typisch het einde markeert van een bull market. Hij citeert in zijn rapport de beroemde Britse belegger Sir John Templeton:“Bullmarkten worden geboren met pessimisme, groeien met scepsis, rijpen met optimisme en sterven met euforie.”

LEES OOK: Topstrateeg ziet rode vlag bij aandelenrally, na de verkiezingswinst van Donald Trump en wijst op risico van hogere inflatie